U starom i srednjem veku prirodnjaci su većinom smatrali da su sva živa bića na zemlji nastala odjednom i da se živa priroda više ne može menjati – Kreacionizam.

Međutim, još je Aristotel u IV veku pre nove ere konstruisao tzv. Lestvicu bića koju su činili:

Опширније...

Svi organizmi koji žive na našoj planeti imaju zajedničko ili monofiletsko poreklo. Potiču od zajedničkog genofonda.
Na osnovu prisustva C13 i C14 u stenama, neki autori smatraju da je život nastao pre 3.8 milijardi godina. Prvo nastaju heterotrofni organizmi. Pre 3 milijarde godina se javljaju se organizmi koji su u stanju da sintetišu organsku materiju u procesu fotosinteze. Najstariji fosilni ostaci stari su oko 3,2 milijardi godina, to su najstariji prokariotski organizmi koji su imali sposobnost da vrše fotosintezu.

Опширније...

Kao što je već izloženo u prethodnoj lekciji "Abiogena Evolucija", iz osnovnih hemijskih elemenata, koje je Zemlja nasledila od prvobitne magline, abiogeno su nastala razna jednostavna organska jedinjenja na osnovu osnovnih fizičkih i hemijskih zakonitosti. Od ovih u hemijskoj evoluciji nastajala su sve složenija jedinjenja, postepeno evoluirajući do nastanka jedinjenja kao što su saharidi i aminokiseline, kao i polipeptidi, nukleinske kiseline i masti.

Опширније...

У лабораторијским условима кроз комбинацију разних експеримената покушава се открити које су хемијске реакције побудиле настанак живота на Земљи. Проучавање абиогензе укључује геофизичка, биолошка и хемијска сазнања.

Опширније...

Sponzori sajta